Wat als je bod is geaccepteerd?
Nadat je koopbod is geaccepteerd door de verkopende partij en je nog eens extra hebt genoten van je overheerlijke glas champagne om deze mooie stap te vieren, is het tijd om een aantal stappen te ondernemen. Hier zijn de 5 stappen van jouw 'Bod geaccepteerd en nu?'-stappenplan:
Stap 1: Het voorlopig koopcontract tekenen
Allereerst dien je de acceptatie van een koopbod door de verkopende partij vast te leggen in een voorlopig koopcontract. In het voorlopig koopcontract worden de afspraken tussen jou en de verkoper vastgelegd, waarbij je officieel een woning koopt. Hoewel de term 'voorlopig' anders doet vermoeden, is dit contract na de wettelijke bedenktijd van drie dagen bindend. Als je je dan nog bedenkt, dien je een boete van vaak 10% van de koopprijs te betalen tenzij voordien overeengekomen ontbindende voorwaarden gelden. Het voorlopig koopcontract wordt opgesteld door de verkoper (of diens makelaar), maar dat betekent niet dat je er geen invloed op hebt. Het is vooral belangrijk om de ontbindende voorwaarden goed te bekijken dan wel zelf aan te geven.
Stap 2: Mogelijke bouwkundige keuring
Het is niet verplicht, maar wel verstandig om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren. Vooral bij oudere huizen. In een bouwkundige keuring controleert een expert verschillende aspecten van de woning, waaronder de fundering, kozijnen en andere relevante elementen. Hierdoor krijg je een duidelijk overzicht van de verwachte kosten voor direct noodzakelijk onderhoud. Als deze kosten hoger uitvallen dan het bedrag dat je had ingeschat, en je hebt de uitkomst van een bouwkundig rapport als ontbindende voorwaarden in het voorlopig koopcontract opgenomen, dan heb je nog de mogelijkheid om de koop te ontbinden of kun je in gesprek gaan met de verkopers om een mogelijke oplossing te vinden.
Stap 3: Beginnen met je hypotheekaanvraag
In principe zou je na het accepteren van je woning aankoopbod al kunnen starten met het aanvragen van een hypotheek. Een hypotheekaanvraag kan zelfs voordat je je handtekening onder het voorlopig koopcontract hebt gezet. Bij NEO hypotheken kun je je hypotheken op twee manieren regelen: je kunt online zelf een hypotheek aanvragen of met behulp van een onafhankelijke hypotheekadviseur.
Stap 4: De taxatie van je woning
Voor het bedrag dat je leent met een hypotheek, dient je woning als onderpand. Om te bepalen hoeveel je woning waard is, is een taxatierapport vrijwel altijd verplicht. Dit is niet alleen belangrijk voor de hypotheekaanvraag, maar ook voor jouzelf, aangezien je doorgaans maximaal 100% van de woningwaarde mag lenen. Als bijvoorbeeld je woning wordt getaxeerd op 300.000 euro, mag je in principe niet meer dan dat bedrag lenen. Neo Hypotheken biedt twee mogelijkheden qua taxatierapport van jouw woning: een standaard, fysieke taxatie door een erkende taxateur of een desktoptaxatie via Calcasa voor woningen tot 90% LTV non-NHG en NHG hypotheken.