Wat is een voorlopig koopcontract?
Een voorlopig koopcontract, ook wel bekend als een koopovereenkomst of koopakte, is een juridisch document dat wordt opgesteld tussen de koper en verkoper van een woning. Bij de aankoop van een woning is het verplicht om deze schriftelijke overeenkomst op te stellen. Hiermee geven jullie beiden aan dat de woning op jouw naam komt te staan vanaf de datum van sleuteloverdracht, tenzij bepaalde voorwaarden niet worden vervuld. Het voorlopig koopcontract vormt meestal de basis voor de uiteindelijke notariële akte van levering, waarin de woning officieel van eigenaar verandert.
Wat staat er in het voorlopig koopcontract?
In principe hebben de koper en verkoper de vrijheid om zelf te bepalen hoe ze dit voorlopige koopcontract opstellen en wat ze erin opnemen. Vaak wordt er gebruikgemaakt van een standaard overeenkomst. In een voorlopig koopcontract worden de volgende zaken minimaal opgenomen:
- De identiteit van de betrokken partijen: De gegevens van de verkoper(s) en koper(s) worden vermeld.
- Eigendomsinformatie: De kenmerken en locatie van de woning worden beschreven.
- De koopsom: De overeengekomen prijs voor de woning wordt vastgelegd.
- Ontbindende voorwaarden: Eventuele ontbindende voorwaarden waaronder de overeenkomst geannuleerd kan worden, zoals bijvoorbeeld financieringsvoorbehoud.
- Opleveringsdatum: De datum waarop de woning wordt overgedragen aan de koper.
Afhankelijk van de woning en de gemaakte afspraken met de verkoper(s) kan het voorlopige contract ook nog de volgende informatie bevatten:
- Details over de waarborgsom of bankgarantie;
- Een specificatie van wat wel en niet bij de woning inbegrepen is;
- Instructies over het omgaan met zaken zoals recht van overpand.
De bedenktijd van het voorlopig koopcontract
Nadat het voorlopige koopcontract is getekend gaat de wettelijke bedenktijd van drie dagen in. Deze wettelijke bedenktijd is er om de koper te beschermen: gedurende deze drie dagen kan de koper namelijk zonder opgave van reden de koopovereenkomst ontbinden. Je loopt hierdoor als koper minder risico. Binnen deze bedenktijd kun je bijvoorbeeld verder onderzoek doen naar de bouwkundige staat van het huis of naar de werkelijke waarde van de aankoopsom.