Wat is een hypotheekakte?
De hypotheekakte is een definitieve overeenkomst waarin wordt vastgelegd dat je een hypothecaire lening aangaat bij de betreffende geldverstrekker, waarbij je je woning als onderpand gebruikt voor de lening. In deze akte worden alle overeengekomen afspraken vastgelegd. Hierbij kun je denken aan details zoals de gekozen hypotheekvorm, het overeengekomen rentepercentage, de looptijd van de hypotheek en de hoogte van de hypothecaire inschrijving.
Wat staat er in de hypotheekakte?
Niet alle hypotheekaktes zijn precies hetzelfde, maar een aantal gegevens moet in iedere hypotheekakte staan. De belangrijkste zijn:
1. Persoonlijke gegevens betrokken partijen
In de hypotheekakte worden allereerst de partijen genoemd die deel uitmaken van de overeenkomst. Dat zijn dus de geldverstrekker en de geldnemer(s) (jij plus je eventuele partner). Je volledige naam, geboortedatum, geboorteplaats en adresgegevens worden hier genoemd. De notaris haalt deze gegevens uit de Basisregistratie Personen (BRP). Tot slot worden ook de naam en vestigingsplaats van de notaris vastgelegd.
2. Onderpandgegevens
Naast de persoonlijke gegevens worden natuurlijk ook de kadastrale gegevens van het onderpand, oftewel de woning waar het hypotheekrecht op wordt gevestigd, benoemd. Het kan ook voorkomen dat je naast een woning ook andere onderpanden koopt, zoals een parkeerplaats, berging of een stuk grond. Het hypotheekrecht wordt ook vaak op deze onderpanden gevestigd.
3. Hypotheekgegevens
Onder leninggegevens verstaan we de voorwaarden van de hypotheek, zoals:
- Het type hypotheekproduct: welk soort hypotheek sluit je af? Sommige banken bieden één soort hypotheek aan, andere hebben meerdere producten met verschillende voorwaarden.
- De aflossingsvorm: Ga je elke maand een vast bedrag terugbetalen (annuïtair) of meer in het begin en steeds minder (lineair)?
- De maandlasten: Hoeveel ga je elke maand terugbetalen? Dit hangt af van de manier waarop je aflost en hoe lang je leent.
- Looptijd hypotheek: Hoe lang je mag doen over terugbetalen.
- Het rentepercentage: Hoeveel rente ga je betalen bovenop het geleende bedrag?
- Rentevaste periode: Hoe lang geldt de afgesproken rente? Dit heeft invloed op hoeveel rente je betaalt. Het is anders dan de looptijd van de hypotheek.
Het kan ook voorkomen dat deze voorwaarden ontbreken in de hypotheekakte. Dit verschilt per geldverstrekker. Veel geldverstrekkers verwijzen dan naar de ‘algemene voorwaarden’ of de ‘bindende offerte’. Vaak worden deze documenten dan door de notaris bij de hypotheekakte gevoegd.
4. De hoogte van de hypotheekinschrijving
In de hypotheekakte staat opgenomen voor welk bedrag de hypotheek staat ingeschreven in het hypotheekregister van Kadaster (oftewel: de hypotheekinschrijving). Het ingeschreven bedrag is het maximale bedrag waar de geldverstrekker recht op heeft als je gedwongen je huis moet kopen, doordat jij je hypotheeklasten niet meer kunt betalen. Oftewel: het bedrag waarvoor de bank van jou het hypotheekrecht krijgt. Vaak is het ingeschreven bedrag hoger dan het hypotheekbedrag dat je daadwerkelijk leent. Stel: je leent 200.000 euro, dan is de kans groot dat het ingeschreven hypotheekbedrag bijvoorbeeld 250.000 is.
Een verhoogde hypothecaire inschrijving komt meestal voor wanneer:
- De bank een bijtelling hanteert
- Je zelf kiest voor ‘verhoogde inschrijving’ of hierin wordt geadviseerd door de notaris