Wat zijn de NHG kosten?
In 2024 betaal je voor het afsluiten van een Nationale Hypotheek Garantie eenmalig 0,60% van het totale hypotheekbedrag. Dit heet de borgtochtprovisie. Stel je hebt een hypotheek van €435.000,- (het hoogste bedrag zonder energiebesparende verbeteringen voor NHG). Dan betaal je eenmalig €2.610 extra voor NHG. Het goede nieuws is wel dat dit bedrag fiscaal aftrekbaar is bij de belasting. Bovendien verdien je vaak deze NHG-kosten snel terug, meestal binnen ongeveer twee jaar. Dat komt doordat je met NHG een lagere hypotheekrente betaalt, waardoor je de kosten in ongeveer twee jaar terugverdient.
Beroep doen op NHG
Nationale Hypotheek Garantie (NHG) biedt een vangnet voor onvoorziene omstandigheden die ervoor zorgen dat je je hypotheek niet meer kunt betalen. Als er onverwachte gebeurtenissen plaatsvinden, zoals het overlijden van je partner, een relatiebreuk, arbeidsongeschiktheid of werkloosheid, en je kunt daardoor je hypotheeklasten niet meer betalen, dan kan NHG ondersteuning bieden in de vorm van woonlastenfaciliteit, een haircut-regeling of jouw restschuld kwijtschelden. Dit gebeurt altijd in samenspraak met de geldverstrekker.
1. Woonlastenfaciliteit
Als er onverwachte gebeurtenissen plaatsvinden, zoals het overlijden van je partner, een relatiebreuk, arbeidsongeschiktheid of werkloosheid, en je kunt daardoor je hypotheeklasten niet meer betalen, dan biedt NHG ondersteuning met woonlastenfaciliteit. Dit betekent dat je woonlasten tijdelijk worden verlaagd of gepauzeerd om deze lastige periode te overbruggen. Je lost de schuld dan af op het moment dat dat weer lukt en maakt daarover nieuwe afspraken met de geldverstrekker. Met de woonlastenfaciliteit kan soms een gedwongen verkoop worden voorkomen.
2. Haircut-regeling
Is jouw inkomensdaling niet tijdelijk en kun jij jouw hypotheek structureel niet meer betalen? In sommige situaties kan NHG ook zorgen voor een eenmalige aflossing op de hypotheek. Hierdoor worden de hypotheek- en maandlasten lager. Met de haircut regeling wordt de hypotheek weer betaalbaar(der) en kan de verkoop van de woning worden voorkomen.
3. Restschuld kwijtschelden
Is er toch geen andere optie dan je woning te verkopen en blijf je met een restschuld zitten omdat je het huis met verlies hebt verkocht? NHG betaalt de schuld dan af aan de bank. Jij hebt dan nog een schuld bij de bank. Onder bepaalde volgende voorwaarden kan de schuld worden kwijtgescholden als je huis onder water komt te staan.
Let wel op! Jouw achterstand wordt wel gemeld bij Bureau Krediet Registratie (BKR). Deze registratie blijft 5 jaar zichtbaar.