Neo Hypotheken Energiebesparende Maatregelen

Energiebesparende maatregelen

Steeds vaker kiezen mensen voor energiebesparende maatregelen om hun woning te verduurzamen. Dit heeft zowel voordelen voor jouw energierekening als voor het milieu. Maar wat valt er precies onder de erkende energiebesparende maatregelen? En hoe kun je de kosten van deze energiebesparende maatregelen financieren?

Wat zijn erkende energiebesparende maatregelen?

 

Wil jij je woning verduurzamen? Veel energiebesparende maatregelen kun je meefinancieren in je hypotheek. Waar normaal de regel op gaat dat je maximaal 100% van de woningwaarde mag lenen, geldt er bij duurzame investeringen de uitzondering dat je de hypotheek onder bepaalde voorwaarden mag verhogen tot 106% van de onderliggende woningwaarde. Die 6% extra financiering moet dan wel gebruikt worden voor erkende energiebesparende maatregelen. Dit zijn:

 

  • Isolatie van gevel, dak, leiding of vloer
  • Hoog rendement beglazing (HR++ of hoger) 
  • Energiezuinige kozijnen en/of deuren
  • Energiezuinige ventilatiesysteem in combinatie met andere energiebesparende maatregelen
  • Warmtepompen
  • Douche- warmteterugwinning systeem
  • Zonnepanelen

Let op! Natuurlijk zijn er nog andere manieren om energie te besparen, zoals het gebruik van een HR-ketel, een zonneboiler, vloerverwarming of rolluiken. Deze duurzame maatregelen vallen alleen niet onder de categorie 'energiebesparende maatregelen' die in aanmerking komen voor de 106 procent-regel.

#1. Jouw huis isoleren

Goede isolatie vergroot niet alleen het wooncomfort, maar biedt ook tal van voordelen. In de winter houd je de kou effectief buiten en behoud je de warmte in huis. In de zomer blijft het binnen langer koel, en bovendien kun je vocht- en tochtproblemen verminderen. Een belangrijk voordeel is dat je energierekening aanzienlijk lager zal uitvallen, omdat je minder hoeft te stoken. De investering die je doet om je huis te isoleren verdien je vaak al binnen enkele jaren terug en het creëert extra waarde in je huis. Als je je woning stap voor stap wilt verduurzamen, is het verstandig om te beginnen met isolatie. Daarna kun je overwegen om energie-opwekkende maatregelen te nemen, zoals het installeren van zonnepanelen of een warmtepomp.

Tip: Er zijn verschillende manieren om je gevel, dak, vloer en leidingen te isoleren. Milieu Centraal biedt nuttige informatie over het controleren van de isolatie van je huis en geeft advies over hoe je de isolatie kunt verbeteren. Bezoek hun website voor meer informatie over het optimaliseren van de isolatie in jouw woning. Op Verbeterjehuis vind je isolatiebedrijven die de klus voor je kunnen uitvoeren.

 

#2. Vervang jouw ramen met isolatieglas

Wil je minder kou door je ramen voelen? Vervang dan je enkel of dubbel glas door HR++ of triple glas. Hiermee houd je de warmte beter binnen en hoef je minder te stoken.  Dat heeft niet alleen voordelen voor je energierekening, maar ook voor het milieu. 

  • HR++ glas bestaat uit twee glasplaten met een isolerende coating en gas ertussen, wat zorgt voor uitstekende isolatie. 
  • Triple glas heeft zelfs drie glasplaten met een coating en isolerend gas, waardoor het zeer goed isoleert. 
  • Vacuümglas is een wat minder bekende glassoort. Het is een vorm van dubbel glas dat zeer goed isoleert. Het is wel duurder dan HR++ of triple glas.

Tip: Check bij Milieu Centraal welk type glas je momenteel hebt en ontdek welke besparingen mogelijk zijn met HR++ en triple glas.

 

#3. Energiezuinige deuren en/of kozijnen

Met goed isolerende deuren en kozijnen voorkom je warmteverlies en hoef je minder te stoken. Deze energiezuinige deuren en kozijnen worden vervaardigd uit diverse materialen, zoals kunststof, hout en aluminium. Tegenwoordig zijn er zelfs kant-en-klare montagekozijnen beschikbaar, waardoor het vervangen van je huidige kozijnen door energiezuinige exemplaren heel eenvoudig is. 

Tip: Een belangrijke factor om in gedachten te houden is de U-waarde, die de energiezuinigheid aangeeft. Hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolatie. Het is verstandig om een U-waarde te kiezen die past bij het type glas dat je hebt. Over het algemeen geldt dat kunststof kozijnen de laagste U-waarde hebben.

 

#4. Een energiezuinig ventilatiesysteem

Bij een goed geïsoleerde woning hoort ook een goede ventilatie voor een gezonde luchtkwaliteit in huis. Goede ventilatie zorgt ervoor dat schone en droge lucht het huis binnenkomt, terwijl vochtige lucht van douchen, koken en wassen naar buiten wordt afgevoerd. Dit verlaagt de luchtvochtigheid in huis en vermindert het energieverbruik om je woning te verwarmen. Een energiezuinig ventilatiesysteem is een systeem dat niet alleen zorgt voor een goede luchtkwaliteit in huis, maar ook het energieverbruik en daarmee de CO2-uitstoot vermindert. 

Tip: Er zijn verschillende energiezuinige ventilatiesystemen beschikbaar, dus laat je goed informeren voordat je een keuze maakt. Het is belangrijk om het systeem zorgvuldig af te stemmen op de grootte en indeling van je woning. 

 

#5. Bespaar met een warmtepompen op aardgas

Slim met je verwarming omgaan helpt ook om je energieverbruik omlaag te brengen. Met een hybride warmtepomp kun je een volgende stap zetten. Een warmtepomp is een milieuvriendelijke oplossing om je huis te verwarmen en te koelen, zonder het gebruik van aardgas zoals bij een cv-ketel. Met een warmtepomp wordt de warmte uit de lucht, bodem of grondwater gehaald en gebruikt om je woning te verwarmen. Het verwarmt het water echter op een minder hoge temperatuur dan een cv-ketel. Daarom is het essentieel dat je huis goed geïsoleerd is om optimaal te profiteren van de warmtepomp.

Tip: Het is belangrijk om te onderzoeken of een warmtepomp geschikt is voor jouw woning, aangezien het niet in elke situatie mogelijk is om er een te installeren. Raadpleeg daarom een expert voor gedegen advies en vergelijk de verschillende mogelijkheden.

 

#6. Douche- warmteterugwinningsysteem

Met een douche-warmteterugwinningssysteem (douche-wtw) benut je de warmte van het wegstromende douchewater om het koude douchewater alvast op te warmen. Hierdoor verbruikt je cv-ketel minder gas of je warmtepomp minder stroom.

Tip: Als je de badkamer van je nieuwe woning gaat verbouwen, is dit een ideaal moment om een douche-wtw te installeren. Op de website van Milieu Centraal kun je alle informatie vinden rondom het douche-warmteterugwinningssysteem, zoals de verschillende soorten douche-wtw's, de kosten en de mogelijke besparingen die ze opleveren. 

 

#7. Zonnepanelen als slimme investering

Zonnepanelen zijn panelen die zonne-energie opvangen en omzetten in elektriciteit. Ze nemen het licht op en zetten het om in gelijkstroom. Met behulp van een omvormer wordt deze gelijkstroom omgezet naar wisselstroom, zodat je de opgewekte elektriciteit kunt gebruiken in je huis en/of  terugleveren aan het elektriciteitsnet.

Met de huidige energieprijzen zijn zonnepanelen op je huis een slimme investering. Ze stellen je in staat om je eigen stroom op te wekken en hierdoor geld op je energierekening te besparen. Naast dat zelf stroom opwekken jouw maandelijkse energiekosten lager zal doen uitvallen, kan je ook de betaalde BTW voor de installatie van de zonnepanelen terugvragen bij de Belastingdienst. Hierdoor verdien je de totale investering vaak al terug in ongeveer 5-7 jaar tijd.

Tip: Het is verstandig om vooraf te onderzoeken of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen. Het beste resultaat behaal je door de panelen te laten installeren door een professionele installateur. Zij weten precies hoe de panelen het beste geplaatst moeten worden om optimaal zonlicht op te vangen. Daarnaast zijn er bepaalde regels en voorschriften waarmee rekening gehouden moet worden bij de installatie van zonnepanelen.