Neo Hypotheken Kosten Aankoopmakelaar

Kosten aankoopmakelaar

Benieuwd wat de kosten van een aankoopmakelaar zijn én waar je dat geld voor betaalt? Er is geen vaste prijs voor de vergoeding van een aankoopmakelaar en de tarieven verschillen nogal. Dus voordat je een traject met een aankoopmakelaar start, is het belangrijk om te weten wat en waarvoor je gaat betalen.

Wat kost een aankoopmakelaar?

Met een aankoopmakelaar heb je een expert aan je zijde die opkomt voor jouw belangen als koper. Een aankoopmakelaar gaat bijvoorbeeld met je mee naar bezichtigingen, voert namens jou de onderhandelingen en controleert de koopakte. Voor deze diensten van de makelaar betaal je kosten. Sommige aankoopmakelaars vragen een vast tarief.  Voor een volledige begeleiding tijdens het koopproces, dus van zoeken tot sleuteloverdracht, moet je rekenen op een tarief tussen de € 3.000 en € 5.000. Andere makelaars werken met een makelaarscourtage. De courtage is vaak een percentage van de (ver)koopprijs, een commissie voor de makelaar dus. Aankoopmakelaars die werken met een percentage hanteren gemiddeld een percentage van 1-2 % incl. BTW van de koopsom. 

Onderhandelen over de aankoopmakelaar kosten

Je kunt vaak onderhandelen over de kosten van een aankoopmakelaar. De tarieven en de opbouw van de vergoeding verschillen nogal. 

 

Tips:

  • Vraag vooraf meerdere offertes op en vergelijk deze met elkaar.
  • Kijk goed of de offerte inclusief of exclusief 21% BTW is.
  •  Leg de beloning (makelaarscourtage) goed vast. Leg hierbij ook vast op welk moment en tegen welke voorwaarden de opdracht mag worden ingetrokken. Vraag vooraf goed na of er intrekkingskosten zijn en wat de hoogte daarvan is.

Wat doet een aankoopmakelaar?

Een aankoopmakelaar inschakelen kost geld, maar kan je ook veel opleveren. Een aankoopmakelaar kan je in het hele koopproces van vier stappen begeleiden, of bij enkele stappen. Het is maar net wat jij wilt en afspreekt.

 

1. Zoektocht naar een woning

Een aankoopmakelaar heeft uitgebreide lokale kennis van jouw zoekgebied en kan je helpen met suggesties voor woningen of gebieden die mogelijk nog niet op jouw radar staan. Ook kunnen ze informatie verstrekken over de omgeving, zoals scholen, restaurants, winkels en de bereikbaarheid via het openbaar vervoer. Soms is een aankoopmakelaar dankzij zijn of haar netwerk eerder op de hoogte van een nieuwe woning. Bijvoorbeeld bij een woning die nog niet ‘op de markt’ is.

 

2.Woning bezichtigen

Heb je een droomwoning gezien? De aankoopmakelaar kan met jou mee gaan tijdens de bezichtiging van de woning(en). Als koper heb je namelijk een onderzoeksplicht voordat je een woning koopt. Je bent verplicht om als koper de onderhoudsstatus van de woning te beoordelen en kunt hierdoor overwegen of een bouwkundige keuring noodzakelijk is. De aankoopmakelaar kan jou hierbij helpen door kritische vragen aan de verkoopmakelaar te stellen over bijvoorbeeld:

  • De bouwkundige staat
  • Isolatie
  • De omgeving (eventuele toekomstige ontwikkelingen of bouwplannen in de omgeving die invloed kunnen hebben op je woongenot)
  • Recent uitgevoerde verbouwingen
  • Juridische verplichtingen (zoals erfpacht
  • Mogelijkheden tot het verduurzamen van de woning

Na de bezichtiging krijg je professioneel en objectief advies over de woning. De aankoopmakelaar verzamelt en beoordeelt relevante informatie en weet precies wat een huis maximaal waard is en of het verantwoord is om te bieden op een woning

Let op: Een aankoopmakelaar is geen bouwkundige. Twijfel je over de bouwkundige staat van een woning? Doe een bouwkundige keuring. Je wilt geen verborgen gebreken in je nieuwe woning. 

 

3. Bieden op een woning

Een van de belangrijkste taken van een aankoopmakelaar is onderhandelen over de verkoopprijs en eventuele voorwaarden. Dankzij hun toegang tot informatie zoals transactieprijzen van vergelijkbare woningen, kunnen ze een realistische inschatting maken van de marktwaarde van een woning. Ze kunnen je adviseren over een geschikt bod en of het verstandig is om bepaalde ontbindende voorwaarden op te nemen in je bod. De makelaar onderhandelt met de verkopers of de verkopende makelaar en geeft advies over de biedingsstrategie. 

 

4. Papierwerk regelen

Bij het kopen van een woning komt veel regel- en papierwerk kijken, wat vaak stress kan opleveren. Een aankoopmakelaar neemt je dat werk en bijbehorende stress uit handen. Ze beoordelen het voorlopige koopcontract en helpen je bij het regelen van taxatierapport, het maken van notaris afspraken en kunnen je adviseren in het vinden van een hypotheekadviseur. Bovendien houden ze de deadlines voor eventuele ontbindende voorwaarden nauwlettend in de gaten en controleren ze de documenten van de notaris, zodat je zeker weet dat je geen belangrijke details over het hoofd ziet.

Overige kosten woning kopen

De kosten voor een aankoopmakelaar zijn niet de enige kosten die bij het aankopen van een huis komen kijken. Houd er daarom rekening mee dat je naast de kosten voor een aankoopmakelaar, ook aankoopkosten hebt zoals de kosten koper (k.k.). Gemiddeld ben je ongeveer 4-6% van de woningwaarde kwijt aan de kosten koper (k.k.). Naast de kosten koper heb je ook nog aanvullende aankoopkosten zoals taxatiekosten en bijvoorbeeld kosten voor de bouwtechnische keuring.  Meer weten over de aankoopkosten van een woning?

Neo Hypotheken Kosten Huis Kopen

Veelgestelde vragen

Wanneer je een makelaarscourtage hebt afgesproken, is dit meestal op basis van 'no cure no pay'. Dit betekent dat je pas hoeft te betalen op het moment dat je daadwerkelijk een woning koopt en dit bedrag wordt doorgaans berekend op het moment van de sleuteloverdracht via de notaris, samen met de andere kosten (zoals kosten koper). Vaste tarieven, opstartkosten, of andere vooraf gemaakte uitgaven, zoals de aanvraag van een bouwvergunning, worden vaak wel direct in rekening gebracht en dien je rechtstreeks aan de makelaar te betalen.

Nee, de kosten voor een aankoopmakelaar zijn niet aftrekbaar van de belasting.

Nee, de kosten van een aankoopmakelaar kun je niet meefinancieren in je hypotheek.

Een makelaar is niet emotioneel betrokken bij de aankoop van jouw nieuwe woning en heeft de expertise om een goede onderhandelingsstrategie te bepalen. Hierdoor is de kans groter dat je je droomhuis tegen een lagere prijs kunt kopen dan wanneer je zelf de onderhandelingen zou voeren. Op deze manier kan de investering in een aankoopmakelaar zichzelf mogelijk terugverdienen.

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door:

mark-van-der-geer
  • Mark van der Geer
  • Hoofd Risk & Compliance