Wat is het eigenwoningforfait?
Het eigenwoningforfait, voorheen bekend als het 'huurwaardeforfait', is een bepaald bedrag dat bij je inkomen wordt opgeteld en waar je belasting over moet betalen. Deze fiscale regeling is gebaseerd op het idee dat je woning niet alleen een plek is om te wonen, maar ook een soort inkomstenbron biedt. Als woningeigenaar is het namelijk mogelijk om een deel van je woning te verhuren en daarnaast bouw je eigen vermogen op. De Belastingdienst beschouwt een eigen woning hierdoor als een soort inkomen, en daarom ben je verplicht hierover belasting te betalen.
Hoe werkt het eigenwoningforfait?
- De berekening van het eigenwoningforfait is gebaseerd op de WOZ-waarde van het jaar waarin je jouw belastingaangifte doet. Als je bijvoorbeeld belastingaangifte doet voor het jaar 2023, moet je de WOZ-waarde gebruiken die je aan het begin van 2022 hebt ontvangen.
- Het eigenwoningforfait-percentage wordt bijna elk jaar door de Belastingdienst aangepast. De percentages worden gebaseerd op de gemiddelde ontwikkeling van de huizenprijzen en huurprijzen.
- Het eigenwoningforfait geldt als fiscale bijtelling en wordt bij je belastbaar inkomen meegeteld in Box 1. Pas na de bijtelling van het eigenwoningforfait volgt de hypotheekrenteaftrek voor de eigenwoningschuld.